maj 21, 2024

Behandlingar och medicineringar

Hårförlustmedel varierar från milda till extrema och billiga till kostsamma. Mycket beror på hur mycket hår som är borta och hur högt prioriterat det är att maskera dess frånvaro eller ersätta den.

Enligt Cleveland Clinic inkluderar behandlingar:

Hårväv eller peruker: Vanligtvis dyra, peruker och hårväver som antingen täcker huvudet helt eller lägger till befintligt hår, vilket återställer hårets utseende. De är särskilt praktiska för cancerpatienter och de som har håravfall.

Aktuella krämer och lotioner: Minoxidil (även känd som varumärket Rogaine) kan återställa hårväxten, särskilt hos de med ärftligt håravfall. Det appliceras direkt på hårbotten. Prescription-strength finasterid (Propecia) kommer i piller och är endast för män. Enligt American Academy of Family Physicians (AFP) kan det ta upp till sex månader att berätta om dessa läkemedel fungerar.

Antiinflammatoriska läkemedel: Receptbelagda steroidbaserade krämer eller injektioner som kan lugna folliklar som blivit skadade eller inflammerade av hårda kemikalier eller överdriven dragning.

Operera: Män tenderar att vara bättre kandidater för kirurgiska hårbytestekniker eftersom deras håravfall ofta är begränsad till en eller två områden i hårbotten. Förfaranden innefattar ympning, vilket transplanterar från ett till 15 hår per skivformigt transplantat till andra platser. Hårbottsreduktion avlägsnar skallig hud från hårbotten så hård täckt hårbotten kan sträckas för att fylla i de skalliga områdena. Biverkningar inkluderar svullnad, blåmärken och huvudvärk.

Laserbehandling kan också bidra till att stimulera hårsäckar och förbättra tillväxten, sade Doris Day, en styrelsecertifierad dermatolog New York City och en behandlande läkare på Lenox Hill Hospital, även i New York. Människor ser ofta resultat när de kombinerar laserbehandling med ett annat ingrepp, sa hon. Behandlingar varierar i pris från $ 30 och upp till Rogaine till cirka $ 3000 för laserbehandling, tillade hon.

Det finns även naturliga och alternativa terapier.

Enligt National Institute of Arthritis och Musculoskeletal and Skin Diseases (NIAMSD), kan alternativa terapier inte hjälpa hårreglering och många stöds inte av medicinsk forskning. Men andra behandlingar som enligt uppgift förbättrar alopecia areata inkluderar kinesiska örter, akupunktur, zink och vitamintillskott, kvällsprimrosolja och aromterapi.

Viviscal, ett naturligt tillskott, har också visat mer hårtillväxt hos män jämfört med dem som tog fiskutdrag i kliniska prövningar, understryker Day.

Observera att NIAMSD rekommenderar att man diskuterar alternativa behandlingar med läkare före användning.