februari 22, 2024

Hud och hår

Huden är kroppens största organ och vårt huvud består av ca 80 000 – 120 000 och de är essentiella för vår kropp. Speciellt för både hår och hud är att kroppens hälsa reflekteras på dessa. Ifall kroppen mår bra mår huden och håret bra och vice versa.

Hudens lager

Huden är kroppens största organ, med en total yta på ca 20 kvadratmeter. Huden skyddar oss mot mikrober och farliga ämnen, hjälper till att reglera kroppstemperaturen och tillåter känslan av beröring, värme och kyla.

Hud har tre lager:

  • Epidermis, det yttersta skiktet av huden, ger en vattentät barriär och skapar vår hudton.’
  • Dermis, under epidermis, innehåller hård bindväv, hårsäckar och svettkörtlar.
  • Den djupare subkuta vävnaden (hypodermis) är gjord av fett och bindväv.

Hudens färg skapas av speciella celler som kallas melanocyter, som producerar pigmentmelanin. Melanocyter finns i epidermis.

Hudförhållanden

Utslag: Nästan alla förändringar i hudens utseende kan kallas utslag. De flesta utslag är från enkel hudirritation. andra är resultatet av medicinska tillstånd.

Dermatit: En allmän term för inflammation i huden. Atopisk dermatit (en typ av eksem) är den vanligaste formen.

Eksem: Hudinflammation (dermatit) som orsakar kliande utslag. Oftast beror det på ett överaktivt immunförsvar.

Psoriasis: Ett autoimmunt tillstånd som kan orsaka en mängd hudutslag. Flagig plack på huden är den vanligaste formen.

Mjäll: Flagig hårbotten kan orsakas av seborrheisk dermatit, psoriasis eller eksem.

Acne: Den vanligaste hudkänslan, akne påverkar över 85% av människor någon gång i livet.

Cellulit: Inflammation av dermis och subkuta vävnader, vanligtvis på grund av en infektion. Ett rött, varmt, ofta smärtsamt hudutslag sker vanligtvis.

Hudabsorption (koka eller böld): En lokal hudinfektion skapar en samling var under huden. Vissa bölder måste öppnas och dräneras av en läkare för att bli botad.

Rosacea: En kronisk hudsjukdom som orsakar röda utslag i ansiktet. Rosacea kan se ut som acne och är dåligt förstådd.

Vårtor: Ett virus infekterar huden och får huden att växa överdrivet och skapa en vårta. Vårtor kan behandlas hemma med kemikalier, silvertejp eller frysning, eller avlägsnas av en läkare.

Melanom: Den farligaste typen av hudcancer, melanom beror på solskador och andra orsaker. En hudbiopsi kan identifiera melanom.

Basalcellkarcinom: Den vanligaste typen av hudcancer. Basalcellkarcinom är mindre farligt än melanom eftersom det växer och sprids långsammare.

Seborrheisk keratos: En godartad, ofta kliande tillväxt som verkar som en ”fastmonterad” vårta. Seborrheiska keratoser kan avlägsnas av en läkare, om störande.

Actinisk keratos: Ett vresigt eller flagigt gupp som bildas på solexponerad hud. Actiniska keratoser kan ibland utvecklas till cancer.

Squamouscellkarcinom: En vanlig form av hudcancer, Squamouscellkarcinom kan börja som ett sår som inte kommer att läka eller en onormal tillväxt. Det brukar utvecklas i solutsatta områden.

Herpes: Herpesvirusen HSV-1 och HSV-2 kan orsaka periodiska blåsor eller hudirritation runt läpparna eller könsorganen.

Nässelfeber: Upphöjda, röda kliande fläckar på huden som uppstår plötsligt. Nässelfeber är vanligtvis en allergisk reaktion.

Tinea versicolor: En godartad svamphudsinfektion som skapar bleka områden med låg pigmentering på huden.

Viral exantham: Många virusinfektioner kan orsaka ett rött utslag som påverkar stora delar av huden. Detta är särskilt vanligt hos barn.

Bältros (herpes zoster): orsakad av vattkoppor, bältros är smärtsamma utslag på ena sidan av kroppen. Ett nytt vuxenvaccin kan förhindra bältros hos de flesta människor.

Skabb: Små kvalster som hyser i huden orsakar skabb. Ett intensivt kliande utslag i fingrar, handleder, armbågar och skinkor är typiskt för skabb.
Ringorm (revorm): En svamphudsinfektion (även kallad tinea). De karakteristiska ringar som skapas beror inte på maskar.