april 19, 2024

Tunnhårig

Hår växer överallt på människans hud, utom på våra händer och sulor, men många hårstrån är nästan osynliga. Håret består av ett protein som kallas keratin som produceras i hårsäckar i det yttre skiktet av huden. Samtidigt som folliklar producerar nya hårceller, skjuts gamla celler ut genom ytan av huden med en hastighet av cirka sex tum per år. Håret du kan se är faktiskt en sträng döda keratinceller. Det genomsnittliga vuxna huvudet har cirka 100 000 till 150 000 hårstrån och förlorar upp till 100 av dem per dag. Att hitta några hårstrån på hårborsten är inte nödvändigtvis orsak till larm.

Vid en tid växer ca 90% av håret på en persons hårbotten. Varje follikel har sin egen livscykel som kan påverkas av ålder, sjukdom och en mängd andra faktorer. Denna livscykel är uppdelad i tre faser:

Anagen – aktiv hårväxt som varar mellan två och sex år
Catagen – övergångs hårväxt som varar två till tre veckor
Telogen – viloläge som varar omkring två till tre månader; I slutet av vilopasen sitter håret och ett nytt hår ersätter det och växlingscykeln börjar igen.

När människor åldras, minskar deras hårväxt. Det finns många typer av håravfall, även kallad alopeci:

Involutionell alopeci är ett naturligt tillstånd där håret gradvis tunnas med åldern. Fler hårsäckar går in i vilofasen och de återstående håren blir kortare och färre i antal.

Androgen alopeci är ett genetiskt tillstånd som kan påverka både män och kvinnor. Män med detta tillstånd, kallad manlig skallighet, kan börja drabbas av håravfall så tidigt som tonåren eller början av 20-talet. Det präglas av en minskande hårlinje och gradvis försvinnande av hår från kron- och fronthalsbotten. Kvinnor med detta tillstånd, kallad kvinnligt mönstrad skallighet, upplever inte märkbar utspädning förrän i 40-årsåldern eller senare. Kvinnor upplever en allmän gallring över hela hårbotten, med det mest omfattande håravfallet på kronan.

Alopecia areata börjar ofta plötsligt och orsakar fläckigt håravfall hos barn och unga vuxna. Detta tillstånd kan resultera i fullständig skallighet (alopecia totalis). Men i omkring 90% av de med tillståndet återkommer håret inom några år.

Alopecia universalis orsakar allt kroppshår att falla ut, inklusive ögonbryn, ögonfransar och könshår.

Trichotillomania, som ses mest hos barn, är en psykisk störning där en person drar ut sitt eget hår.

Telogen effluvium är tillfällig hårförtunning över hårbotten som uppstår på grund av förändringar i hårets tillväxtcykel. Ett stort antal hårstrån tränger in i vilofasen samtidigt, vilket förorsakar hårskurning och efterföljande förtunning.Scarring alopecias resulterar i permanent förlust av hår. Inflammatoriska hudförhållanden (cellulit, follikulit, akne) och andra hudsjukdomar (som vissa former av lupus och lavplanus) resulterar ofta i ärr som förstör hårets förmåga att regenerera.